НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ „13 века България“ гостува в Информационното бюро на Европейския парламент в България – София

НДФ „13 века България“ гостува в Информационното бюро на Европейския парламент в България – София

09.02.2015

По повод Седмицата на толерантността, обявена за дните 2 - 8 февруари 2015, в Информационното бюро на Европейския парламент в София, Националният дарителски фонд „13 века България“ проведе на 6 февруари кръгла маса с участието на евродепутати, творци, експерти и представители на гражданския сектор. Инициативата премина под наслов "Река на толерантността" и на нея се обсъдиха въпроси за толерантността, диалога между различните култури, признаването на различията…
В кръглата маса участваха: проф. Греди Асса ― изпълнителен директор на НДФ „13 века България“, г-жа Мария Габриел и г-жа Моника Панайотова ― евродепутати, г-жа Анна Джумалиева ― председател на Комисията за защита от дискриминация, писателите Георги Господинов и Алек Попов, проф. Лидия Денкова, журналистът Тони Николов, г-н Лука Станчев ― председател на "Граждански клуб" – Пловдив, г-н Петър Граматиков – главен експерт по религиозните въпроси в община Пловдив и др.

„Имаме нужда от толерантността да се култивира, да се възпитава. Така, както се възпитава едно дете, застанало покрай реката и събира камъчета – истории. Истории за другия, истории за разбирателството и умението да живеем заедно. На Балканите живеем с повече прилагателни, отколкото съществителни…“ ― каза в словото си проф. Греди Асса. Той свърза темата за толерантността със спомените от собственото си детство. Разказа, че трудно са го приемали, защото не е можел да казва „р“ и поради различната си визия. Добър си, ако заекваш и кажеш толерантност. По-добър си, ако кажеш толерантност лесно. Той призова "да не се отдаваме на вътрешни, низки инстинкти“.

„Нуждаем се от нова интерпретация на толерантността“ ― сподели писателят Георги Господинов, ― носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ 2013.
Кръглата маса приключи своя изключително интересен диалог с откъс от филма "Река на толерантността" на НДФ "13 века България", заснет по време на провеждания от Фонда едноименен Международен арт фестивал, ― преминал през 2014 г. под патронажа на ЮНЕСКО.


Инициативата Световна седмица на толерантността  за пръв път е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 г. от краля на Йордания Абдула II и се отбелязва ежегодно през първата седмица на февруари.