НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Изложба „Двама мъже в една лодка“

Изложба „Двама мъже в една лодка“

25.02.2015

    Национален дарителски фонд „13 века България” има удоволствието да  Ви покани на откриването на изложбата „Двама мъже в една лодка”, на 27 февруари (петък) от 17.00 часа в галерия „Гъбенски” на ул. „П.Р.Славейков” №47, гр. Трявна.

     „Двама мъже в една лодка” е съвместна изложба на Стефан Петков и Христо Йонков. След като двамата автори показаха тези творби в самостоятелни изложби на „Орловска” 10 в Габрово, тук те се обединяват в експериментален кураторски проект, който ще провокира зрителя да намери общото в творбите – пластики от два съвсем различни материала и технология на изпълнение.
    Целта е, чрез изразните средства на керамиката и металната пластика, авторите да отворят широко затворения прозорец към света на културните еднаквости и различията между две светоусещания – далечни и същевременно много близки, с общ корен някъде там, където изкуството е замахване в празното... Повеждайки ни по вълните на познанието, да отключват въображението, любопитството ни, чрез загатване, фрагменти, носещи носталгия и стремеж към изразяване, и сливане в една глобална картина от посоки и ветрове на промени… Едно от безспорните качества на тази изложба е нейната достоверност. В творбите е отразена като в дневник действителността, прекроена и поднесена на зрителя във форми от също толкова действителния живот.

За авторите:
    Творецът Стефан Петков споделя интимния си духовен свят чрез изразните средства на постоянно любопитстващ и откриващ артист. При всяка следваща експозиция ни води в един по-добър свят, кореспондира с нас чрез рисунка, маслена живопис, пластика, колаж, инсталации, видео. Той е съвременен и модерен автор, преминаващ през непрекъснати метаморфози на духа, за да ни постави пред лунната пътека, илюзорно близко до хоризонта… Неговите творби ни водят далече в несъществуващи до момента за нас простори и ни въвеждат във вълнуващи пространства. Те ни предават ритъма и пулса  на любовта.

    Творецът Христо Йонков е познавач на материята и материала, успява да вплете вътрешната хармония на душата в своята работа и затова творбите му са с характерна аура, която ни води до успешно завършени проекти.

Куратор: Ива Съйкова