НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ „13 века България“ представя благотворителна изложба „50 на 50“ на „Група 9“ в подкрепа на децата и младите хора с диабет

НДФ „13 века България“ представя благотворителна изложба „50 на 50“ на „Група 9“ в подкрепа на децата и младите хора с диабет

19.03.2015

     Национален дарителски фонд „13 века България“ има удоволствието да Ви покани на благотворителната изложба „50 на 50“ на „Група 9“.

    Откриване: 24 март 2015 г. от 18:00 ч. в изложбената зала „Проф. Васил Геров“.

    Инициативата на „Група 9“ е подкрепена от „Националната асоциация на децата и младите хора с диабет“. Сдружението с петия си проект е решило да покаже, че изкуството може да помага чрез благотворителност – средства от продажби ще бъдат дарени на деца с диабет. Творбите – пана с размери  50 на 50 см., пораждат идеята на заглавието „50 на 50“, които ще бъдат изложени в зала „Проф. Васил Геров“. Публиката и ценителите на пластиката от дърво ще имат възможността да се насладят на произведенията на автори от три поколения, на индивидуалния им стил и подход към темата.

    „Група 9” е сдружение от художници и дърворезбари, това е техният пети съвместен проект, с който отбелязват пет години от основаването му. Концепцията, обединяваща авторите, извисява дървото като материал за вдъхновение и цели да популяризира съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични за традицията скулптури.


    В проекта участват художниците и дърворезбарите: Георги Великов, Роберт Цанев, Даниел Мирчев, Евгений Григоров, Митьо Митев, Стелиян Стелиянов, Явор Танев, Мартин Георгиев, Петко Недялков, Илия Владимиров, Мариела Драганова и Цено Нинов.

    „Идеята за благотворителност дойде от разказа на една майка с детенце, което има диабет и споделеното от нея за трудностите, пред които е изправена в ежедневието си, от странното отношение на хората поради тяхното неразбиране. И така решихме изложбата да е посветена на благородна кауза, но не просто така, защото по всички медии ни показват колко са благотворителни най-вече популярните „личности“ по празниците, а благотворителност, която да стане празник. Защото направеното добро за някого се превръща в празник на благотворчеството, а ние досега правим творчеството, решихме да му прибавим едно благо, за да видим … и може би прогледнем! Моят апел към хората е – Благотворете! ― обяснява кураторът на групата Ивайло Пеев.

За контакти:

Национален дарителски фонд „13 века България“
Галерия „ПРОФ. ВАСИЛ ГЕРОВ“
кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ № 1
Тел. +359 2 963 43 27
Е-mail: d.petkova@fond13veka.org
m.bilyal@fond13veka.org

Сдружение „Група 9”,
София, бул. „Г. М. Димитров” 54
Куратор: Ивайло Пеев, GSM 0882 270 068, 0893 34 17 58
e-mail: grupata9@gmail.bg
www.grupata9.com