НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фототипна изложба посветена на професор Васил Геров (1904-1985)

Фототипна изложба посветена на професор Васил Геров (1904-1985)

22.04.2015

Национален дарителски фонд „13 века България”
има удоволствието да Ви покани на Фототипна изложба посветена на
професор Васил Геров
на 24 април 2015 г. от 17:00 часа
НЧ „Развитие 1869“
гр. Дряново, ул. "Стефан Стамболов" №32


    Националният дарителски фонд „13 века България” отбеляза 110 години от рождението на видния учен и теоретик инженер професор Васил Геров с фототипна изложба, която бе  открита на 13 декември 2014 г. в едноименната зала в централно управление на Фонда. Изложбата е посветена на личността и научния принос на професор Геров ― учен, общественик и дарител на НДФ „13 века България“. Изключителен авторитет в научните среди, известен с високия си професионализъм, той е неуморен автор на специализирана техническа литература и оставя забележителна следа като учен и дарител.

    Роден през  1904 г. в село Скалско, професор Геров изминава един изключително динамичен житейски път. Той е не само преподавател, но е сред създателите на Техническия университет, София ― основава катедра „Хидравлични машини“ и изгражда лабораторията по хидравлични турбини към него. Автор е на специализирана техническа литература, изградена върху богат научен и изследователски авторов материал с непреходна автентична стойност.

    НДФ “13 века България” се радва на дарителския жест на проф. Васил Геров, който през 1985 г. предоставя домът си с конкретна воля. Фондът изпълни завещанието на професор Геров и откри едноименната зала, която се превърна в предпочитано място за изложби, презентации и други културно-образователни инициативи.

    Предстоящата изложба, посветена на живота и дейността на професор Геров, се реализира със любезното съдействие на Държавна Агенция „Архиви“, Държавен архив, София и Техническия университет.

Откриване ― 24 април 2015 г. от 17:00 часа.
гр. Дряново, ул. "Стефан Стамболов" №32