НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фонд “13 века България” открива изложба на художника Марко Хаджиколев

Фонд “13 века България” открива изложба на художника Марко Хаджиколев

20.11.2006

На 23 ноември от 17,30 ч. в зала “Средец” на Министерството на културата се открива изложба “Графики и живопис на Марко Хаджиколев”. Тя представя 40 творби на художника, които са част от дарение, направено тази година на Фонд “13 века България”. 

Големият български художник Марко Хаджиколев, един от най-големите дарители на НДФ “13 века България”, не е много известен у нас. Два са периодите в личната му и творческа биография – български и виенски. У нас той завършва Художествената академия, след което емигрира в Австрия, където работи близо 30 години. Завръща се в годините на своята зрелост след 1990 година и отново придобива българско гражданство.

В творбите му, създавани основно извън Родината, присъстват български сюжети, мотиви и характерни герои. В яркото му творчество личи школата на неговия голям учител от българския му период Илия Бешков. Художникът излага свои творби в много чуждестранни галерии и по собствените му признания е добре познат по света и по-малко в България.

През месец май 2006 г. той дари 200 свои картини на Фонд “13 века България”. Сред тях е уникалната серия “Ерос” от 35 графики. Волята на дарителя е те често да бъдат експонирани.

Изложбата се организира от Министерството на културата и Фонд “13 века България”. На откриването ще присъстват Марко Хаджиколев, министърът на културата – проф. Стефан Данаилов и изпълнителният директор на Фонд “13 века България” – Тошо Пейков.