НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Изложба „Форма“-2015 в галерия „Гъбенски“

Изложба „Форма“-2015 в галерия „Гъбенски“

24.08.2015

На 22 август (събота) от 17.00 ч. в галерия „Гъбенски“, гр. Трявна беше открита изложбата „Форма“ – 2015, която се осъществи със съдействието на Национален дарителски фонд „13 века България“ и НГПИ "Тревненска школа".

Изложбата включва творби на участниците в Международния симпозиум "Форма- 2015", проведен в базата на НГПИ "Тревненска школа", гр. Трявна в периода 14 - 23. 08. 2015г. Той е съвременното продължение на традиционния пленер от близкото минало „Облог в Трявна”.

Целта на симпозиума е да даде възможност за професионално общуване на авторите в процеса на тяхната творческа дейност; размяна на идеи и опит; обогатяване и повишаване на професионалното им майсторство; да стимулира български и чуждестранни художници – да създават произведения, допринасящи за развитието на съвременната живописна и скулптурна форма; да даде възможност на участниците да се докоснат до богатата културна история на Тревненската школа и нейната виталност; да популяризира изкуството в региона на „Централен Балкан” и утвърди НГПИ „Тревненска школа” в съвременен арт център.

Симпозиумът се организира с подкрепата не само на Фонда, но и на Съюза на българските художници, Община Трявна и Alpha Research. Тази година в симпозиума участваха: Емил Бачийски, Кайо Златанов, Иван Борисов, Нено Белчев, Цветелина Максимова, Томас Хешт, Йохан Роде, Галина Динева, Бенита Примо, Орфей Миндоф, Нено Ненчев, Димитър Грозданов, Кирил Георгиев и Цветан Колев.