НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Благодеятел на 2006 година

Благодеятел на 2006 година

08.01.2007

Изпълнителният директор на първата съвременна българска дарителска организация Фонд “13 века България” Тошо Пейков поздрави участниците в церемонията по връчване наградите на националния конкурс и награди със статуетка “Благодеятел на годината” Регионалната библиотека “Сава Доброплодни” – Сливен.

Около 250 бяха гражданите и организациите, дошли да подкрепят свои благодетели и техните номинации. Петдесет и девет са номинираните добротворци, а жури с председател Зоя Паприкова раздели участниците в 6 категории: индивидуална награда, неправателствена, стопанска организация, читалище и обществена подкрепа, като връчи голямата награда “Благодеятел на годината - 2006” на г-жа Яна Георгиева от гр. Варна. Официални партньори на конкурса бяха Консултантската къща “Стратегии” и Ротари клуб София - Сердика. 

Приветствие от д-р Тошо Пейков – изпълнителен директор на НДФ „13 века България” и член на журито на фондация „Благодеятел”

Скъпи благодеятели,
Госпожи и господа,
Приятели,

Не случайно на Богоявление фондация „Благодеятел” връчва своите отличия – връчва ги в един светъл ден в началото на една светла година. Защото да правим добрини не са ни нужни материални богатства. Нужна ни е любов и светлина, нужни са ни Нравственият закон и Десетте Божи заповеди. Своите нравствени задължения можем да разделим на задължения спрямо Бога, спрямо себе си и спрямо другите хора. Последните се резюмират в забраната: “Не прави другиму зло!” и в повелителния израз, много по-широк от първия: “Прави добро!” Първите са задължения на благосклонността, а вторите на добродетелта. В резултат идеята за нашето собствено добро ни води до идеята и за чуждото добро.

И тъй – благодарността е израз на радостта от полученото добро. В историята на България има мнозина българи, които са правили добро. За тях е нашата радост – нашата благодарност.

Журито не можеше да награди всички, които днес творят добро. Но съм впечатлен, че номинираните са много, че в нелекото за българското племе време добродетелните хора са мнозина.

Честито на наградените!

За всички вас – добра и спорна 2007 година!

Тошо Пейков