НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / "В дарителството се вплитат надеждата и вярата в доброто бъдеще на България"

"В дарителството се вплитат надеждата и вярата в доброто бъдеще на България"

25.12.2006

Тошо Пейков, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд “13 века България” коментира пред Агенция “Фокус” традициите на благотворителността в България и тяхната значимост за страната ни през годините

Фокус: Г-н Пейков, в дните на Коледа хората стават по-милосърдни. Съхранена ли е според вас през годините благотворителността като качество на българина?
Тошо Пейков: Дарителството през вековете винаги върви с Възраждането на българската държава. В дарителството се вплитат светли имена на хора, църкви и манастири, на читалища, на училища, имена на надежда и вяра в доброто бъдеще на България.
България е родена и градена по тези земи вече 13 века, благодарение на щедрите дарения. Дарителството се превръща във всенародно движение в първата половина на 19 век и осигурява националното българско Възраждане. Със средства, дарени доброволно, без намесата на държавна власт, са построени и поддържани стотици училища, читалища, църкви и манастири. Издавани са учебници, вестници и списания. Когато говорим за това, трябва да споменем имената на големите българи Васил Априлов, д-р Петър Берон, проф. Марин Дринов, братята Евлоги и Христо Георгиеви и още много други като тях, които са с голям принос за развитието на народното просвещение.
Фокус: Фонд “13 века България” е организация, свързана с благотворителността. Отзивчиви ли са дарителите днес?
Тошо Пейков: Преди 26 години, през 1980 година, в най-новата ни история добри българи от страната и чужбина възстановиха традицията на дарителството и учредиха държавно-обществената организация Фонд “13 века България”. За емблема на фонда беше поставен лъвът, като символ на силата на българската държава. През годините Фондът участва в издигането на важни за българската духовност паметници. Такива са паметникът на Съединението в Пловдив, музеят “Земята и хората” в София, Мемориалът на загиналите български воини за обединението на България в Разград. Бяха възстановени военните гробища в Добрич и Тутракан, бяха реставрирани къщите-музеи на големите български музиканти-творци Борис Христов и проф. Панчо Владигеров.
Фокус: Броени дни ни делят от членството на България в Европейския съюз. Какво бихте пожелали на българите, които след първи януари ще са и европейски граждани?
Тошо Пейков:Бих пожелал на всички българи високо самочувствие. Ние не сме втора категория европейци, ние сме първа категория, с голяма история и добро бъдеще. В навечерието на новата европейска година на България бих желал да благодарим на дарителите, меценатите и родолюбците, защото този български почин се възражда. Всяко голямо национално усилие през вековете съдържа и техния великодушен жест, техния родолюбив пример. В празничните дни нека си спомним за дарителите и нека те бъдат благословени.
Маргарита КОЛЕВА