НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Литературна вечер и изложба за Димчо Дебелянов в „Сарафската къща“, Самоков

Литературна вечер и изложба за Димчо Дебелянов в „Сарафската къща“, Самоков

18.11.2016

Националният дарителски фонд „13 века България“ – „Сарафската къща“, Самоков и Къща-музей „Димчо Дебелянов“, Копривщица имат удоволствието да ви поканят на 25 ноември (петък) 2016 г. в 17.30 ч., на литературна вечер, посветена на Димчо Дебелянов.


„Не с бисер и злато съдбата ниже,
смирени, наниза на ваште дни! -
В безсилни радости и дребни грижи,
вам няма вечност да се присъни.“

Литературната вечер, посветена на поета-лирик Димчо Дебелянов се организира във връзка с отбелязване 129 години от рождението на поета, 100 години от неговата гибел и 85 години от пренасяне на тленните му останки в Копривщица.
Поводът е преиздаването на книгата на Тихомир Геров – приятел на поета от Самоков. „В казармата и на фронта с Димчо Дебелянов“ е задълбочено житейско изследване на живота на твореца, писано повече от 20 години. Излиза през 1957 г., месец преди смъртта на автора.

Присъстващите ще могат да се срещнат с издателите на книгата, както и да преоткрият поета-романтик Дебелянов и чрез документалната изложба, показваща моменти от живота и творчеството му, която ще бъде представена от г-н Дойчо Иванов, уредник на Къщата-музей в Копривщица. Музикално изпълнение на китара ще съпровожда литературното четене.

В книгата „Димчо Дебелянов ― обреченият на ранна смърт и вечен живот“, акад. Иван Радев най-ярко определя поезията на лирика с думите: „Общуването с тази поезия е глътка чист въздух, пребиваване на откъснат от земните грижи остров и среща с вдъхващ доверие приятел.“