НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Тържествено връчване на наградата „Артур Лундквист“ за 2016

Тържествено връчване на наградата „Артур Лундквист“ за 2016

24.11.2016

На 6 декември (вторник) 2016 г. от 11.00 ч. в Зала 8 на Националния дворец на културата ще бъде връчена Международната литературна награда „Артур Лундквист“, 2016 г. за активен принос в културните взаимоотношения между България и Кралство Швеция.
Българо-шведската литературна награда „Артур Лундквист” се връчва от 1988 г. съвместно от Национален дарителски фонд „13 века България”, посолството на Швеция в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Нейно Превъзходителство Посланикът на Кралство Швеция г-жа Луиз Бергхолм и изпълнителният директор на Фонда Митко Тодоров ще връчат за 14 пореден път наградата, която е пример за духовното взаимодействие между Швеция и България ― две териториално отдалечени, но твърде близки с творческите си стремежи и възможности държави.
На церемонията са поканени дипломатически представители на двете страни, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподаватели и студенти от специалност „Скандинавистика“ на СУ, дейци на българската литература, изкуство, журналисти и приятели на НДФ „13 века България“ и шведската култура.
Съгласно статута на наградата НДФ „13 века България“ съхранява и стопанисва дарителските средства за отличието и неотменно участва в дейността по неговото присъждане и връчване.
В състава на журито участват учени и творци, свързани с Швеция и добре запознати както с нейната, така и с българската литература и култура, известни със своята работа и изследвания в областта на българистиката и скандинавистиката. По предложение на Артур Лундквист председател на журито е проф. д-р Вера Ганчева ― изтъкната преводачка от скандинавски езици, издателка, университетска преподавателка и авторка на книги и научни трудове, а членове са: г-жа Антоанета Приматарова-Милчева ― дипломат, политик и преводач от шведски език; проф. д-р Борис Парашкевов ― езиковед и преводач, първият ръководител на катедрата по скандинавистика след основаването й през 1992 г.; проф. дфн Боян Вълчев ― преподавател по съвременен български език и книжовна култура, главен редактор на сп. „Език и литература“.
Събитието ще бъде последвано от коктейл, даден от Нейно Превъзходителство.