НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Известен е лауреатът на наградата „Артур Лундквист“ за 2016

Известен е лауреатът на наградата „Артур Лундквист“ за 2016

07.12.2016

Видният български учен-езиковед професор Петър Пашов е удостоен посмъртно с Международната българо-шведска награда за постижения в литературата „Артур Лундквист” за 2016 г.

Това е решението на журито, чийто дългогодишен председател, по предложение на Артур Лундквист, е проф. дфн Вера Ганчева ― изтъкнат преводач от скандинавски езици, издател, университетски преподавател и автор на книги и научни трудове, а членове са: г-жа Антоанета Приматарова-Милчева ― дипломат, политик и преводач от шведски език; проф. д-р Борис Парашкевов ― езиковед и преводач, първият ръководител на катедрата по скандинавистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ след основаването й през 1992 г.; проф. дфн Боян Вълчев ― преподавател по съвременен български език и книжовна култура, главен редактор на списание „Език и литература“.
Българо-шведската литературна награда „Артур Лундквист” се връчва от 1988 г. съвместно от Национален дарителски фонд „13 века България”, СУ „Св. Климент Охридски” и посолството на Швеция в България. Тържествената церемония се състоя на 6 декември в Зала 8 на Националния дворец на културата.
Г-н Георги Йорданов, бивш вицепремиер и председател на комитета за култура и ръководител на Фонда при основаването му, чиято е заслугата за учредяването на наградата „Артур Лундквист“, припомни нейните първи стъпки. Сподели мисли за нейния статут и значение за българо-шведските връзки в областта на културата и на двустранния литературен обмен, както и за ролята на Фонда за поддържането й през годините.
„Наградата е ценна за нас, защото ни прави преки участници в сближаване на нашите култури не само с дипломатически средства, а и чрез творческото сътрудничество ― особено това на носителите на наградата, както от страна на Кралство Швеция, така и на Република България“ ― изтъкна в словото си изпълнителният директор на Фонда г-н Митко Тодоров.
Нейно Превъзходителство посланикът на Кралство Швеция г-жа Луиз Бергхолм подчерта уникалността на наградата, приноса на творчеството на Артур Лундквист и съвместно с г-н Митко Тодоров връчиха почетната грамота и нейния финансов израз на съпругата на проф. Петър Пашов ― г-жа Мария Пашова.
Проф. Боян Вълчев разказа за мотивите на журито за избора и очерта приноса му за развитието на българистиката в Скандинавия.
В музикално-поетичната програма на тържеството участваха студенти по скандинавистика в Университета, които рецитираха стихотворения на Артур Лундквист и неговата съпруга, поетесата Мария Вине, в преводи на Блага Димитрова и Антоанета Приматарова-Милчева. Знаменитото дуо маестро Йосиф Герджиков и Явор Генов изпълниха вокално и на лютня песни на шведския композитор от XVII в. Гюстаф Дюбен по текстове на поета Самюел Колумбус ― видни представители на барока в Швеция.