НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Националният дарителски фонд „13 века България“ отбеляза своята 35-годишнина с празничен концерт

Националният дарителски фонд „13 века България“ отбеляза своята 35-годишнина с празничен концерт

08.12.2016

На 7 декември първото музикално училище в България бе домакин на състоялия се празничен концерт в чест на 35-годишнината от създаването на НДФ „13 века България“. Събитието се организира с любезното съдействие на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и партньорството на Фондация „Малък зограф“. Във фоайето бе открита изложба на млади художници от цял свят ― лауреати на IV-я международен детски конкурс, 2016.

Приветствено слово към юбилярите бе отправено от министъра на културата и председател на Управителния съвет чл.-кор. Вежди Рашидов. Прозвучаха музикални изпълнения на Младежката хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“ и на струнен квартет към училището ― Марио Бобоцов (пиано); Кристина Георгиева; Виктор Тренев и Ния Лечева (цигулка); Симан-Георги Стаменов (виола); Сион Найман (виолончело).  Младите надежди на училището представиха класически творби на Карлос Гардел и Паблос Сарасате. Студентите Кеворк Есмерян, Борис Томов и Георги Иванов от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ изпълниха произведения на Тодор Попов, Йохан Себастиан Бах, Бела Барток, Брамс, Дмитрий Шостакович, на цигулки, предоставени от НДФ „13 века България“. Световноизвестният български музикант Теодосий Спасов (кавал) поднесе специален поздрав с авторски пиеси.
 
Изпълнителният директор на Фонда г-н Митко Тодоров благодари на съорганизаторите и присъстващите за подкрепата и пожеланията и завърши с думите: „Нека заедно продължим да работим за мисията дарителство и за съхранението и развитието на българската духовност и култура!“ След това той връчи Грамота и Почетен знак „13 века България“ на дарители, на дейци и организации с принос към създаването, развитието и просперитета на институцията.