НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ „13 века България“ издаде монографията „Асен Пейков“ от Слава Иванова

НДФ „13 века България“ издаде монографията „Асен Пейков“ от Слава Иванова

19.12.2016

Асен Пейков (1908—1973)
Най-често името му се свързва с внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 г. на летище Фиумичино в Рим. Тази статуя не само носи на създателя си слава и престиж, но и се превръща в емблематичен израз на цялото му творчество. Тя е синтез на естетическите възгледи на автор, който в средата на 20 век развива и утвърждава модерното фигуративно изкуство, основано на класическата европейска скулптурна традиция.
Асен Пейков е едно от онези имена, чиято популярност надхвърля границите не само на България и Италия – двете страни, в които живее и работи, но и на Европа. Ателието му е притегателен център за културния и артистичния елит, за редица световноизвестни интелектуалци и личности, които проникновено портретува – Джорджо де Кирико, Алберто Савиньо, Бруно Барили, Ренато Гутузо, София Лорен, Ава Гарднър, Федерико Фелини, Борис Христов…
Успешната си кариера на търсен и високо ценен майстор на скулптурния портрет в Рим той блестящо допълва и с многобройни постижения в областта на монументалната и декоративната пластика, носители на ярки общественозначими идеи. И днес десетки негови произведения украсяват различни градове в Италия или са притежание в световен мащаб на престижни галерии и частни колекции.


Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Асен Пейков” – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Слава Иванова, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Иво Хаджимишев, фотограф
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат


Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2016
Изданието е налично в художествените галерии, в книжните борси, както и в НДФ „13 века България“.