НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Националният дарителски фонд "13 века България" в Сливен

Националният дарителски фонд "13 века България" в Сливен

14.03.2007

На 14 март в комплекса “Хаджиданчови къщи” в град Сливен Националният дарителски фонд “13 века България”  представи резултатите от едно дългогодишно сътрудничество.

Етнографският комплекс “Хаджиданчови къщи” е неделима част от славната история, от неповторимата атмосфера на града, запазил е непреходната си архитектурна и етнографска стойност. Само през последните години за реставрация на комплекса Фондът е отделил 105 хиляди лева. Организираната от нас постоянно действащата етнографска изложба показва типичната сливенска дърворезба, котленските килими, запазената виенска мебел от края на ХІХ век и други свидетелства за материалната и духовната култура на хората от този чуден край. Бъдещето на възрожденския комплекс е в конгресния, в груповия и в културния туризъм. На предстоящата среща могат да бъдат обсъдени и други предложения.

За 25 години от основаването си Фонд “13 века България” е набрал и дарил на Сливен 15 хиляди предметни дарения на обща стойност 9 милиона лева. Произведения на художници, графици и приложници са предоставени за нуждите на градската художествена галерия. Етнографската сбирка в с. Крушаре, включваща 92 експоната, свързани с бита и обичаите на хората от сливенския край също е дарена от Фонда. Десетки са постъпленията, набрани и предадени съобразно волята на дарителите им на Окръжния исторически музей, на Държавния архив, на Окръжната библиотека, на Общинския съвет в Сливен, на Националния музей на текстилната индустрия, на училище “Панайот Хитов”, на Районната болница, на храма “Св. Богородица” в гр. Сливен, на читалище “Развитие” в кв. Козарево, и на детската градина в с. Жеравна. Чрез Фонд “13 века България” е подпомогнато издигането на паметниците на братя Гюмюджиеви, на поп Янко в църквата “Св. Петър и Павел”, на Дончо Димов – всичките в гр. Котел и на паметника на Седми конен полк в гр. Сливен.

В обявената от НДФ “13 века България” сесия “За чистотата на българския език – съхранена духовност и неизвестно бъдеще” Фондация “Нова надежда Рома” – Сливен спечели проект на тема “Българският език в свободното време на подрастващите роми и техните родители”. По случай двадесет и петата годишнина на Фонда бе организирана изложба на книги, представящи издателската ни програма, а те бяха подарени на регионалната библиотека “Сава Доброплодни” и на читалище “Зора”.

Посредством мултимедийно представяне фондът показа възможностите за бъдещо сътрудничество при изработването на проекти с административни, културни и граждански структури от Сливенска област, за привличане на средства по програми от Европейския съюз и с методичната помощ на експерти на Фонда.