НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Двама лауреати на Голямата награда „13 века България“ и двама носители на поощрителни призове в Годишния конкурс-работилница за литературна критика 2017

Двама лауреати на Голямата награда „13 века България“ и двама носители на поощрителни призове в Годишния конкурс-работилница за литературна критика 2017

30.01.2018

На 29 януари 2018 г. в Библиотека „Филологии“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се състоя връчването на Голямата награда „13 века България“ от Годишния конкурс-работилница за литературна критика за автори до 35 години.

На събитието присъстваха представители на организаторите Национален дарителски фонд „13 века България“ и Фондация „Литературен вестник“, а журито в състав: доц. д-р Ани Бурова, проф. дфн Пламен Дойнов и проф. дфн Амелия Личева, представи участниците и обяви номинираните автори в конкурса.
Голямата награда „13 века България“ се подели между Жана Попова ― за рецензията „За сенките на миналото в „Земя на сенки“, и Илия Илиев ― за „За „Щъркелите и планината“ от Мирослав Пенков“.
Журито присъди и два поощрителни приза: на Александра Александрова ― за текста „Намерението на сърцето и езика. Поглед към романа „Странност на ума“ на Орхан Памук“, и на Лоренцо Тестини ― за „Книгата „Питанки“ от Петя Кокудева“.

Отличията, придружени с почетни грамоти, парично покритие и книги, бяха връчени от изпълнителния директор на Фонда г-н Митко Тодоров, който в словото си сподели, че има удоволствието за трета поредна година да възнаграждава отличените в конкурса, като изтъкна ролята и приноса на „Литературен вестник“ за българската култура и академична хуманитаристика.