НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Празнично тържество в „Сарафската къща“ в Самоков

Празнично тържество в „Сарафската къща“ в Самоков

12.02.2018

     На 13 февруари /вторник/ от 09:30 ч. в „Сарафската къща“ ще се състои тържество по повод 178 години от създаването на Основно училище „Христо Максимов“ ― Самоков.

     Историята на училището ни отвежда в далечната 1840 г. когато по инициатива на Георги Мираз ― учител в църковното училище на Храм „Въведение Пресветая Богородица“, се открива първото частно килийно училище. От Освобождението до 1910 г. то се смята за клон на централното градско училище „Кирил и Методий“. По решение на учителския съвет се преименува в Народно първоначално училище „Христо Максимов“, в чест на основателя на българския педагогически печат Христо Максимов ― поет, писател и учител, роден в Самоков. До 1925 г. за база на училището се ползват Голямата и Малка Сарафска къща. Новата сграда на училището е осветена и открита през 1926 г. През 1953 г. училището прераства в основно, каквото продължава да съществува и до днес.

     През краткия си жизнен път патронът на училището Христо Максимов успява да остави разнообразно литературно творчество. Най-ценното са разказите и очерците из живота на народа, събрани в белетристичния двутомник „Тъмен свят“, издаден под литературния псевдоним Мирчо през 1895 г. в Пловдив. Той е автор и на „Сбирка стихотворения“ (1897 г.), измежду които е популярното стихотворение „Учителски марш“, по което композиторът Емануил Манолов пише музика.

     В двора на училището на 22 октомври 1933 г. е открит паметник на Христо Максимов, а именитият скулптор Иван Лазаров е автор на паметника на Христо Максимов в Парка на свободата в София.