НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Стартира проектът „Признатите непознати самоковци“ в „Сарафската къща“ в Самоков

Стартира проектът „Признатите непознати самоковци“ в „Сарафската къща“ в Самоков

23.02.2018

На 28 февруари (сряда) от 11:00 ч. в „Сарафската къща“ ще стартира проект „Признатите непознати самоковци“ на  НДФ „13 века България“ и Професионалната гимназия по туризъм – Самоков, със среща, на която ще присъстват интелектуалци, общественици, журналисти, преподаватели и ученици от училищата в региона.

Проектът е насочен към ученици от Община Самоков и цели да ги запознава с живота и творчеството на малко познати интелектуалци и творци от региона, получили национално и международно признание, след което в конкурс младите хора ще могат да напишат документален разказ, посветен на техния живот и творчески достижения.

На срещата ще бъдат представени:
Живка Клинкова, диригент, композитор, фолклорен деятел, лауреат на Световния младежки фестивал в Букурещ през 1958 г. Слово ще произнесе Виолета Кинова, литературовед и уважаван преподавател от ПГ „Константин Фотинов“.
Професор Васил Стоин, бележит български фолклорист, ръководител на отдел „Народна музика“ към Народния етнографски музей в София, събрал в колекцията си над 14 000 народни песни. Слово ще произнесе Даниела Георгиева, учител по музика в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и дългогодишен ръководител на певчески състави.
Христодул Костович Сичан-Николов, писател, който след кончината на Константин Фотинов е участвал в превода на Библията на български език. Слово ще произнесе Красимир Димитров, учител по български език и литература в ПГ по туризъм.


За партньори по проект „Признатите непознати самоковци“ Фондът ще взаимодейства с Община Самоков, училища от региона и медии.