НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / 10-и юбилеен конкурс "Рашко Сугарев"

10-и юбилеен конкурс "Рашко Сугарев"

13.04.2007

На 13 април 2007 г. (петък) от 13,00 ч. в сградата на Националния дарителски фонд “13 века България” бяха връчени литературните награди от конкурса за къс разказ “Рашко Сугарев”. В състава на журито на десетото издание на конкурса за млади писатели до 35 години са творците Димитър Коруджиев – председател, Георги Величков и Любен Петков .

Носител на Голямата награда за 2007 г. за разказа “Ърбан йога за начинаещи” (публикуван във в. “Дневен Труд”) е Антон Терзиев от София; две първи награди се дават на Силвия Томова също от София за разказа “Синьо” от книгата й “Добър ден, Р.” (издание на "Жанет 45") и на Красимира Джисова от Ямбол за разказа “Search: me”, публикуван в “Литературен вестник”.

Националният литературен конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев е учреден и организиран от НДФ “13 века България”, за да стимулира творчеството на млади автори в модерната българска белетристика. Патронът на конкурса Рашко Сугарев, лекар по образование, става известен на четящата публика у нас със самобитния си стил на модерен белетрист. Появата на безсюжетния психологически разказ в съвременната българска литература се свързва с неговото име и с творчеството на писателите Димитър Коруджиев, Любен Петков и Георги Величков – членове на несменяемото жури на националния конкурс за къс разказ, създаден след ранната смърт на писателя.

В края на 70-те години на миналия век книгите на тази група приятели и съмишленици стават обект на най-продължителната дискусия в българския литературен печат – на страниците на вестник “Пулс”. Дебатът има колкото литературен, толкова и политически характер. Част от обвиненията на официозната критика са заради “ровене в задния двор на живота”, декадентство и упадъчност, благодарение на които обаче творчеството на младите тогава писатели нашумява.

Десетото юбилейно издание на конкурса за къс разказ е интересно и силно като творческо участие: изключителна разказваческа техника, тънко чувство към психологическия детайл, постепенно отдалечаване от традиционните представи, изместени от страстта към интерактивното – това са доминиращите елементи на модерния къс разказ, представен в националния конкурс “Рашко Сугарев”.

На тържественото връчване на наградите присъстваха известни имена на модерната българска литература и премирани в предишни издания на литературния конкурс - Екатерина Йосифова, Иван Цанев, д-р Дьорд Сонди, Иван Голев, Димитър Гулев, Цанко Живков и други, както и журналисти.

   

 

Уважаеми госпожи и господа,

Добре дошли в камерната зала на Фонда, учредил Националния литературен конкурс за къс разказ на името на покойния български писател Рашко Сугарев. 

Събрахме се тук в петък, на 13 април от 13 часа във Фонд “13 века България” не случайно! Вписахме церемонията по награждаването в този фатален астрономически и психологически момент, за да се доближим максимално до нестандартния свят на авторите на модерната българска проза, които днес отличаваме.

Щастлив съм да Ви представя членовете на журито: писателят Димитър Коруджиев – председател, който, на предела на своите сили, вложи талант и усилия при провеждането на Националната кръгла маса за съвременния български език и днес по уважителни причини отсъства, и членовете на журито – неговите колеги – господата Георги Величков и Любен Петков. Тримата са приятели и съмишленици на писателя Рашко Сугарев, чието творчество е обект на най-продължителната литературна и политическа дискусия в българския печат през 70-те години на 20-и век. Появата на безсюжетния психологически разказ е обявена за упадъчно, укоримо елитарно явление, а четиримата автори – люто заклеймени от комунистическите цензори. Затова, през 1998 г., Фонд “13 века България” създаде конкурса и учреди наградата на името на Рашко Сугарев – за да стимулира днес млади автори до 35 години, чиито търсения имат значение за развитието на модерната българска блетристика.

Преди уважаваните членове на журито да обявят имената на наградените на десетото, юбилейно и най-силно, според тях, издание на конкурса, ще Ви кажа, че сме поканили победителите и в предишните конкурси: писателите Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински, които днес вече са успели автори. Успешна творческа съдба пожелавам и на наградените през тази година!

Давам думата на господин Георги Величков, за да разкаже  за участниците в конкурса и да обяви имената на наградените.

Тошо Пейков