НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Театрална постановка „Моят Левски е…“ в ЕК „Хаджи-Данчови къщи“, Сливен

Театрална постановка „Моят Левски е…“ в ЕК „Хаджи-Данчови къщи“, Сливен

26.03.2018

На 21 март 2018 г. в ЕК „ Хаджи-Данчови къщи“ в Сливен ученици от клуб „Млади възрожденци“, с ръководител Величка Ненчева, при ПГПЗИ „Захари Стоянов“ представиха драматизацията „Моят Левски е…“ в рамките на Третия театрален фестивал „Сливенски вятър 2018“, който се провежда в града с подкрепата на Община Сливен и „Обществен дарителски фонд Сливен“.

Постановката е по сценарий на Ванесса Терзиева, ученичка от 10 клас, и включва откъси от „Васил Левски ― Дяконът“ ― първата биография на Апостола, написана от Захари Стоянов, и от романа „Любовта и смъртта на първия след Бога“ на Неда Антонова.

В пиесата участваха: в ролята на Левски ― Павел Славов; в ролята на Захарий Стоянов ― Никола Колев; в ролите на професора и на мъжа ― Васко Сиромахов; в ролята на младия учен ― Мартина Георгиева; в ролите на първото заптие и на мъжа ― Станислав Колев; в ролята на второто заптие ― Ангелин Петков; в ролята на съвременно момиче ― Мариела Станева; в ролята на мъж от събранието ― Атанас Нойков; в ролята на свещеника ― Станислав Диянов; в ролята на жена от събранието ― Юра Максимова; в ролята на втората жена ― Стиляна Иванова; в ролята на съвременно момче ― Саймън Терзиев.
Преди началото на спектакъла бе представена книгата „Моят Левски е…“, която е издадена по едноименния ученически конкурс, спечелен от клуб „Млади възрожденци“. Изданието включва разкази и рисунки на ученици от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен, ПХГ „Дамян Дамянов“ – Сливен, СУ „Христо Ботев“ – Нова Загора и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Стоил войвода, общ. Нова Загора. В книгата, която излезе от печат за 180-та годишнина от рождението на Апостола,  е поместено и стихотворение на Ванесса Терзиева.