НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фондът подкрепи постановка на Кукления театър във Видин

Фондът подкрепи постановка на Кукления театър във Видин

27.04.2007

С подкрепата на Фонд “13 века България” в присъствието на изпълнителния директор Тошо Пейков на 25.04.2007 г. на сцената на Държавния куклен театър Видин се състоя премиерния спектакъл “Лазарица” от Йордан Радичков. Философската монодрама “Лазарица” е  история за познанието и самопознанието. Зрителят се запознава с Лазар в “пролетта” на неговия живот и преминавайки през “сезоните” на съществуването му се разделя с умиращия Лазар в “студената зима”. Това е една метафора, защото средата, в която се намира героя, е нереалистична и именно това я прави подходяща за куклена сцена, защото средствата и естетиката на кукленото изкувство са в състояние да предадат реален облик и на най-фантастичната история.  

Пиесата “Лазарица” за първи път се поставя на куклена сцена. Държавният куклен театър Видин успешно реализира предизвикателството да представи тази класическа пиеса с художествените възможности на кукления театър, чрез специфичната фантазия на куклените актьори, които вдъхват нов живот на материята на сцената – клоните на Дървото са онази част от постановката, която се превръща в трето действащо лице.

Режисьор и сценограф на спектакъла е утвърдената в поставянето на спектакли за възрастни на куклена сцена Яна Цанкова, музикален оформител е Валя Бояджиева, в ролята на Лазар се превъплащава талантливият актьор Румен Гаванозов.

Ръководството на театъра има намерението да представи спектакъла “Лазарица” на всички големи национални сцени.