НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / България отбеляза избирането си за член на Съвета по правата на човека на ООН с Мултимедийната изложба „Владимир Димитров ― Майстора „Светлина и дух“, на НДФ „13 века България“, в Двореца на нациите в Женева

България отбеляза избирането си за член на Съвета по правата на човека на ООН с Мултимедийната изложба „Владимир Димитров ― Майстора „Светлина и дух“, на НДФ „13 века България“, в Двореца на нациите в Женева

05.11.2018

На 30 октомври 2018 г. в Двореца на нациите в Женева бе представена Мултимедийната изложба „Владимир Димитров ― Майстора „Светлина и дух“. Генералният директор на ООН в Женева Майкъл Мьолер и постоянният представител на България, посланик Н. Пр. Деяна Костадинова, откриха събитието. Официалната церемония бе водена от директора на Библиотеката на ООН в Женева Франческо Писано.

Изложбата, която е по проект на Национален дарителски фонд „13 века България“, се организира съвместно от Постоянното представителство на Република България в Женева и Службата на ООН в Женева и е по повод избирането на Република България ― за първи път ― за член на Съвета по правата на човека за периода 2019 ― 2021 г.
В изказването си Майкъл Мьолер изтъкна разнообразието в творчеството на Владимир Димитров ― Майстора, както и неговия хуманизъм. Посланик Костадинова отбеляза характерното за художника извисяване на човека и природата, както и зачитането на разнообразието като основни теми в картините на Майстора и сподели, че именно тези ценности ще бъдат следвани от България като член на Съвета по правата на човека.

На събитието присъстваха редица ръководители на международни агенции и организации, посланици, дипломати, международни служители и български граждани.