НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фонд "13 века България" подпомогна съграждането на нов православен храм

Фонд "13 века България" подпомогна съграждането на нов православен храм

31.07.2007

Националният дарителски фонд "13 века България" подпомогна съграждането на православен храм в единствения военен университет у нас. Той бе осветен от Великотърновския митрополит Григорий в навечерието на църковния празник Св. Седмочисленици. Светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий са патрони на новопостроения храм. Венец на признателност бе тържествено положен и на новооткрия паметник на загиналите възпитаници на военното училище в неговата 125-годишна славна история. Присъстващите офицери и курсанти, представители на българската армия, дарители за постраяването на храма и граждани на Велико Търново бяха привествани с поздравителен адрес от изпълнителният директор на НДФ "13 века България" Тошо Пейков:

Уважаеми господин Рашев –
Кмет на община Велико Търново,
Уважаеми бригаден генерал Георгиев –
Началник на НВУ “В. Левски”,
Драги офицери и курсанти,
Скъпи граждани на Велико Търново, гости,

От името на Националния дарителски фонд “13 века България” изразявам радостта си, че днес във Велико Търново, в Националния военен университет “Васил Левски” се освещава православен храм и паметник на загиналите за България възпитаници на военното училище.

Идеята за построяване на храм на името на Светите Седмочисленици в единствения у нас военен университет събира символно новите идеи за модерна българска армия и революционната традиция, родена от Раковски, от лъвския скок на младия Васил Левски. Светите Седмочисленици са учениците на братята Кирил и Методий, а техните имена носи хуманитарният Великотърновски университет. Те са, които посяват семето на новото четмо и писмо по нашите земи, чрез което българското племе научава Благата вест за Възкресението Христово.

Високо ценя дарителския жест на преподаватели, възпитаници, колеги и приятели, на родолюбиви българи, които подпомогнаха изграждането на православния храм и паметника на загиналите възпитаници на НВУ “Васил Левски” в неговата 125 годишна история. Фонд “13 века България” се присъедини към тях, като предостави финансова подкрепа, за да имат курсантите и преподавателите свое молитвено място. Защото българският войн е здраво свързан с историческите си корени и с православната християнска вяра.

Молете се в храма на Светите седмочисленици! Помнете Вашите загинали предци и другари, вечна им памет! Носете им венци и цветя с признателност!

Да живее България!