НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Илия Делев

Роден е през 1921 г. в с. Ивански, Шуменско. Юношеската му мечта била да пътува в далечни страни и да търси скъпоценни кристали. През 1946 г. напуска родината си и след дълго странстване и изпитания стига до далечна Бразилия, където се заселва и започва да работи в най-богатия на ювелирни минерали щат Минас Жераис.

Това било времето и мястото на масово търсене и добив на планински кристал за нуждите на електрониката (пиезокварц). В царството на скъпоценните минерали, българинът посвещава живота си от една страна на търсене, добив и търговия, а от друга - на делото по запазване за бъдещите поколения на най-големите кристални образци, които в редица случаи са били раздробявани за индустриални цели.

Той започва да колекционира гигантски и редки кристали и да работи за опазване на минералното богатство на планетата. Бразилия е източник на голямо разнообразие от скъпоценни минерали ­ диамант, смарагд, топаз, аквамарин и др. Някои от най-красивите и най-големите скъпоценни камъни се намират в щат Минас Жераис. В региона се добиват аквамарин, смарагд и други ювелирни берили, топази с различен цвят, розов и зелен турмалин, както и всички ювелирни разновидности на кварца - аметист, морион, цитрин.

С много труд и упорство Делев успява да събере една от най-забележителните колекции от минерали в света. Световните експерти са категорични, че колекцията на г-н Илия Делев съдържа над 100 измежду първите 1000 по значимост минерални образци на планетата. Премеждията, терзанията и борбата за създаването на уникалната сбирка от гигантски минерални образци сънародникът ни описва в книгата си "Феноменалните кристали" (1995), издадена на български и английски език.

През 1983 г. Илия Делев представя първата в света колекция от гигантски кристали в Националния музей по естествена история в Париж. Светът е удивен от тяхната красота.

С дарението на колекцията му от гигантски кристали през 1987 г. в София е открит Националният музей "Земята и хората". То включва забележителна колекция от уникални гигантски кристали от кварц и други минерали от Бразилия. В музея "Земята и хората" са представени редки кристални и минерални образци от Бразилия в следните тематични раздели: кристалните цветя на природата; парад на феноменални кристали; съкровищата на Минас Жераис; ювелирни пегматитови минерали; минералните богатства на Бразилия; прекрасният свят на ахатите; благородният аметист; кварцовата палитра; феерия от планински кристал; природа и изкуство. Специални акценти на музея са "аметистовата стая" и "кристалната пещера".

Илия Делев почива през 2012 г, на 91-годишна възраст, във Франция.